Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Czy orientujecie się czy i kiedy, a jeżeli nie to dlaczego dostaniemy pilota do tego nowego szlabanu - parking przy nowym bloku.
zgaduję że nie pewnie oni nie mają naszych
Doświadczaj życia ...
W pilot do szlabanu to wątpię ale można sobie kopić miejsce postojowe za jedyne 9 tys. Dot miejsc przy nowym bloku od strony wjazdu do garaży 6d. Jak skończą montaż blokad na tych miejscach parkingowych to dopiero będzie problem z parkowaniem.
No właśnie chyba czas zrobić "dym" w tej spółdzielni. Żarty sobie robią. Przy tak biednej ilość miejsc, jeszcze je zamykają i sprzedają! Skandal jakich mało. To jest zgodne z prawem? I po co mi wtedy system otwierania szlabanów z telefonu jak i tak nie ma po co kogo wpuszczać bo nigdzie nie stanie..
Z tego co wiem mieszkańcy nowych bloków też nie wiedzieli, że miejsca będą płatne do wykupienia.
Czekam na oficjalną odpowiedź z PSM na wysłane wczoraj maile.
Doświadczaj życia ...
Jarek W skad wiesz ze te miejsca beda do sprzedazy?
Wisiały ogłoszenia w nowych blokach.
Doświadczaj życia ...
Ja wiem o sprzedaży tych miejsc od znajomych z nowego bloku, i to prawda. Natomiast miejsca parkingowe nad garażami przy nowym bloku są zarezerwowane dla właścicieli lokali usługowych więc nawet właściciele mieszkań w nowych blokach nie będą mieli do nic dostępu.
Ogólnie uważam jak luckywolf, chyba pora znowu zrobić jakieś zebranie bo sobie, delikatnie mówiąc, w kulki lecą
Witam
zaczynam się martwić poczynaniami spółdzielni, kupując mieszkanie pytałem o miejsca parkingowe, w odpowiedzi usłyszałem że zgodnie z literą prawa na jedno mieszkanie przewidziane jest 1,3 miejsca parkingowego, w tym wyliczeniu były miejsca płatne na hali reszta na zewnątrz.
A tu wist i po trzech latach płatne......no tak, może każą wykupić klatkę schodową bo jak nie to przez okna.
Fakt że mamy sporo współużytkowników parkingów, nagminnie stawia wojsko bo po co jechać Zaświatem, chyba kupiliśmy ulicę dla Bydgoszczy.
Ja to w ogóle nawet nie dopuszczam takiej ewentualności, że na "naszej" działce (bloków C, D, E) zechcą sprzedawać miejsca, bo to są nasze miejsca- a nie spółdzielni. Bardziej martwi mnie to, że znowu będzie "niesprawiedliwie"- ktoś tam z nowych bloków będzie miał pilota do szlabana i może stawiać (albo jego goście) samochód na "naszych" kilku (biednych) miejscach pod garażem, natomiast my nie będziemy mogli skorzystać z żadnych "ich" miejsc, bo wszystkie będą prywatne. No i jak pisał jarek_w- było dobrze, a teraz znowu zaczną się problemy z parkowaniem.
Ale... mieszkańcy nowych bloków również nie wiedzieli, że miejsca leżące na "ich" działce będą płatne, więc chyba jednak coś jest niehalo??? Jakim prawem spółdzielnia nagle zmienia politykę i chce sprzedawać miejsca parkingowe na działce, która jest ich/naszą wspólną własnością?
Zastanawialabym sie nad tym na ile dzialka jest "nasza". Chyba nie jest. Mamy udzial w gruncie pod blokiem jedynie a nie wokòł. Ma ktos wyrys dzialki w akcie not? Bo ja nie. Tak mi sie wydaje. Droge wjazdową tez sprzedali red.co za naszymu plecami.
Wiadomość dodana po 04 min 02 s:
Prawnie nie mamy jak zakwestionowac tego ze nam cos "obiecali". Jak nie ma zapisu o ilosci miejsc parkingowych w akcie to takie palcem na wodzie pisanie. Prawnie moga wszystko tak naprawde. Niestety. Co nie znaczy ze nie trzeba walczyc. Ps: sorki za bledy.
Ostatnio edytowany przez sakiewka (2018-11-09 05:56:13)
Dokładnie, zrobią co będą chcieli. Martwią te wszystkie niespodzianki na naszą niekorzyść. Dziwi również fakt, że ceny mieszkań wciąż tak drastycznie rosną, miejsca postojowe przy blokach stają się płatne, a mimo wszystko chętnych nie brakuje. Przy torach cena mkw ma dochodzić do 6tys.
Jeśli Prezes tak pięknie zachwalał, że to będzie jedna wielka inwestycja to mijał się z prawdą. Wspólny będzie jedynie szlaban i on spowoduje że kilka bezpłatnych miejsc będzie tak obleganych, że uzyskanie wolnego będzie graniczyć z cudem.
Im nowsza inwestycja, tym gorsze warunki, a wszyscy na nas żerują. Te wszystkie blokady już są utrapieniem, część mieszkańców ślimaczy się przy otwieraniu szlabanów stojąc bez sensu na środku drogi, teraz jeszcze jak każdy wykupi miejsce i będzie zamykał blokadę, która zapewne będzie się zacinać będzie jeszcze gorzej. Gdyby deweloper takie rozwiązanie zaproponował -ok, ale Spółdzielnia, która nie buduje dla zysku...
Niestety miejsca parkingowe zewnętrzne przy ul. Zaświat były do sprzedaży jedynie dla mieszkańców ul. Zaświat. Były... Bo już wszystkie są sprzedane. Więc potwierdza się obawa, że nasze kilka miejsc wolnych będzie bombardowane przez mieszkańców ul. Zaświat, ich Gości itp. Robi się niezły bałagan. Podejrzewam, że aby rozwiązać problem dodadzą słupki, a ilość aut poza miejscem postojowym na tyle utrudni ruch, że SM będzie u nas częstym gościem. Wszystko co było atutem PSM przy inwestycji 6a staje się marzeniem przy nowych inwestycjach.
Właśnie mijają 2 tygodnie jak czekam na ustosunkowanie się PSM na maila z pytaniami o ankietę oraz blokady.
W dzisiejszy ponowieniu zapytałem, czy przy takim podejściu mamy czynsz płacić z podobną zwłoką.
Wiadomość dodana po 12 h 47 min 43 s:
PSM:
Niestety otrzymaliśmy tylko 19-cie (na 150 lokali) deklaracji przystąpienia do systemu otwierania szlabanów telefonem. "Akcję" powtórzymy. Tym razem wrzucimy do skrzynek gotowe druki z deklaracją do wypełnienia. Być może wtedy uda nam się uzyskać wymaganą liczbę osób.
Ja:
Dziękuję. Pytałem również o zakładane żółte blokady na miejscach postojowych. Z tego co wiem, PSM wymyśliło, że zacznie sprzedawać miejsca postojowe na osiedlu.
PSM:
Miejsca postojowe zewnętrzne będą możliwe do wykupienia na terenie budynków przy ul. Zaświat. Tam gdzie są już zamontowane gniazda pod blokady.
Ja:
A w jaki sposób zostanie zabezpieczonych całe 5 miejsc między garażami bloków 6e i 6d, aby nie stawały na nich osoby z bloków gdzie sprzedawane są miejsca parkingowe?
Gdzie niby mają stawiać samochody goście? Może za chwilę podniesienie szlabanu będzie za opłatą? Robicie wspólną ulicę dla obu osiedli, a miejsca parkingowe są tylko Zaświatu?
Ja takiego planu zagospodarowania terenu nie widziałem przy zakupie mieszkania, ani nikt z bloków 6e, 6d i 6c. Myślę, że temat będzie mocno rozwojowy.
Doświadczaj życia ...
Pytanie czy warto płacić za system skoro miejsc dla gości nie będzie... W sumie to wszystkie miejsca bez blokad są zagrożone przy naszej inwestycji. A jeśli zamontują blokady to po co system jak będzie trzeba wyjść z kluczem... ? Wszystkie ich pomysły się wykluczają... Że też nie ma jednej wizji całego osiedla tylko jakiś myśliciel miesza co blok w rozwiązaniach. Ale póki są chętni to sprzedać można każdy bubel.
Akurat blokady też będą elektroniczne, otwierane przez tel.
Doświadczaj życia ...
Rav chyba miał na myśli ewentualne blokady na tych 5-ciu naszych miejscach Ale nie sądzę, że będziesz miał okazję do gości biegać z kluczem... Musieliby mieć ogromne szczęście, żeby znaleźć jakiekolwiek wolne miejsce jak już będą blokady pozakładane.
Głupota goni głupotę
@luckywolf coś Ci odpisali na kolejną wiadomość? Czy masz czekać kolejne dwa tygodnie ?
Ostatnio edytowany przez oluslava (2018-11-23 10:22:06)
Spółdzielnia doprowadzi do tego że sąsiad sąsiadowi wilkiem będzie. Niestety samochody z LZ2 będą parkować przy LZ. Nie dość że jest mało miejsc ogólnie to jest część sprzedają :-/ myślicie że możemy coś wspólnie zdziałać?wymusić dodatkowe miejsca? Przecież Straż Miejska będzie nagminnie do nas przyjeżdżać A przecież nie o to chodzi :-(
Ostatnio edytowany przez sylwia_wind (2018-12-01 20:47:23)
Pozdrawiam sąsiada, który straszy mnie listem o treści: ..."Jeśli auto nie będzie usunięte Laweta 24h".
Drogi sąsiedzie, droga jest tak szeroka, że nawet gdybyś jadł kilkukrotnie więcej podczas kwarantanny i tak zmieścisz się obok, jest spory zapas.
Nie panikuj i nie strasz, nie strasz -bo się z... Podejdź, porozmawiaj... 6D/3, wyżal się, nie bądź anonimowy, a może znajdziemy wspólne wyjście.
Poznałem tajemniczego pisarza listów o lawetach. Niestety nie wiem, czy burzliwa dyskusja przyniesie efekt.
Sąsiad jest wrogo nastawiony do wspólnoty, a jego żona- jeszcze bardziej % Wiele argumentów zostało obalonych, ale niestety pozostał ból 4 liter po zakupie miejsca w garażu. Drogi sąsiedzie, wszyscy szczęśliwi posiadacze miejsc w garażu, nie ma czego zazdrościć. Zimą auto niczym igloo, a latem trumna na solarium. Szukajmy rozwiązań, nie różnic. Nadwyżkę energii proponuję skierować w pismach do PSM, która nie szuka rozwiązań tylko podsyła pisma nawołujące do większych podziałów.
Strony: 1