Leśny Zakątek Bydgoszcz - forum dyskusyjne

Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2018-04-14 20:25:17

luckywolf
Administrator
Liczba postów: 128
Windows 8Firefox 59.0

Progi zwalniające

Drodzy Państwo, nie wiem jak Wy, ale ja uważam za skandal fakt, że PSM wywiesza ogłoszenie o pomyśle zbudowania progów zwalniających w piątek i oczekuje ewentualnych uwag lub sprzeciwu do niedzieli. To chyba żart jakiś.

Dodatkowo jak można brak sprzeciwu traktować jako domniemanie zgody? Co tu się dzieje się pytam???

Czy tylko ja się czuję, jakby nas traktowali jak debili?

Doświadczaj życia ...

#2 2018-04-15 19:24:47

Tomek
Użytkownik
Liczba postów: 64
MacintoshSafari 604.1

Odp: Progi zwalniające

Zgadza sie ? W kulki lecą ostro... Ale te progi zwalniające to nie do końca dobrze wydane pieniądze z naszego budżetu... Łatwiejszym rozwiązaniem jest zamknięcie tej furtki... Do szczęścia ona nikomu nie jest potrzebna, No może poza rodzinami które przychodzą na nasz płaszcze zabaw z dziećmi, po jej zamknięciu może by sie to ukróciło...

#3 2018-04-15 21:09:41

luckywolf
Administrator
Windows 8Firefox 59.0

no ja osobiście też nie uważam, aby progi zwalniające były dobrą inwestycją na osiedlu. Wyraziłem to w mailu do PSM razem z kwestiami z pierwszego posta.

Doświadczaj życia ...

#4 2018-04-16 07:14:20

lash19
Użytkownik
Liczba postów: 38
Windows 7Firefox 59.0

Tomek napisał/a:

Zgadza sie ? W kulki lecą ostro... Ale te progi zwalniające to nie do końca dobrze wydane pieniądze z naszego budżetu... Łatwiejszym rozwiązaniem jest zamknięcie tej furtki... Do szczęścia ona nikomu nie jest potrzebna, No może poza rodzinami które przychodzą na nasz płaszcze zabaw z dziećmi, po jej zamknięciu może by sie to ukróciło...

Nie wieże w to co czytam... Zamknięcie furtki? To jest rozwiązanie? Mów za siebie - bo mi do szczęścia ona akurat jest potrzebna bo sam chodzę do sąsiadów z córką na ich place zabaw i nie mam nic przeciwko aby oni również do nas przychodzili... Może ukrócimy ruch samochodów? - niech parkują na Powstańców - nikomu do szczęścia nie są tu potrzebne... Na prawdę genialny pomysł.

#5 2018-04-16 07:50:07

Tomek
Użytkownik
MacintoshSafari 604.1

lash19 napisał/a:
Tomek napisał/a:

Nie wieże w to co czytam... Zamknięcie furtki? To jest rozwiązanie? Mów za siebie - bo mi do szczęścia ona akurat jest potrzebna bo sam chodzę do sąsiadów z córką na ich place zabaw i nie mam nic przeciwko aby oni również do nas przychodzili... Może ukrócimy ruch samochodów? - niech parkują na Powstańców - nikomu do szczęścia nie są tu potrzebne... Na prawdę genialny pomysł.

A czy do tego nie wystarczy furtka przy przystanku??
Gdyby bloki obok nie były blokami PSMu to by tej furtki nie było... Ciekawe czy z Nordiciem tez taka zrobią - niesadze...
Wystarczyłoby gdyby PSM zrobił jakaś ankietę na stronie żeby zebrać opinie mieszkańców na co maja być wydane nasze pieniądze...

#6 2018-04-16 07:55:59

lash19
Użytkownik
Liczba postów: 38
Windows 7Firefox 59.0

(

)
A czy do tego nie wystarczy furtka przy przystanku??
Gdyby bloki obok nie były blokami PSMu to by tej furtki nie było... Ciekawe czy z Nordiciem tez taka zrobią - niesadze...
Wystarczyłoby gdyby PSM zrobił jakaś ankietę na stronie żeby zebrać opinie mieszkańców na co maja być wydane nasze pieniądze...

A jak mam się dostać do sąsiadów gdy chcę iść z córką na plac zabaw do nich żeby polatała skoro nie mam klucza do furtki koło Rogala?
A propo ankiety zgadzam się - ale tak samo nie było ankiety na temat ostatniej przeróbki chodnika koło śmietnika i zlikwidowaniu tym kosztem jednego miejsca parkowania, a wg mnie to np było zbędne. Brakuje też huśtawki na placu zabaw u nas. itp itd... Nie dogodzisz całemu osiedlu. Nie ma szans.

#7 2018-04-18 08:57:59

Rav
Użytkownik
Liczba postów: 87
WindowsFirefox 59.0

luckywolf - zgadzam się z Tobą, choć chcąc być w 100% obiektywnym - czasami PSM musi podjąć decyzję odgórnie, przy tylu  wizjach osiedla i braku zrozumienia u innych, których temat nie dotyczy. Inaczej się po prostu nie da. Choć progi neguję, nic, ale to absolutnie nic nie uchroni przed głupotą. Nie widziałem jeszcze nikogo, kto by jechał na tyle szybko, by dzieci były zagrożone. Idąc tym tropem powinniśmy zainstalować dmuchane poduszki przy krawężnikach - to mniej więcej takie samo niebezpieczeństwo potknięcia.  Progi to zmora kierowców, bujamy się jak na morzu, a wszystko dlatego że mają nas za idiotów - że bez przymusu nikt nie zwolni. Poniekąd tak jest, wiele osób bez przymusu się nie podporządkuje, przykładem wolne miejsca parkingowe, część ich nie dostrzega ignorując komunikaty [sred]) Choć sama automatyczna zgoda przy braku sprzeciwu jest oczywiście z góry zamierzoną - cóż, jak w życiu można się wkur*** ale zrobią co chcą.
Pozdrawiam [sred])

#8 2018-04-19 12:47:47

oluslava
Użytkownik
Liczba postów: 143
Windows 7Firefox 59.0

ja to nawet nie miałam szansy zareagować... choć ogłoszenie jeszcze wisi u nas w 6e.
Też nie zauważyłam tak szybko jadących samochodów, żeby miały stwarzać zagrożenie- i progi nawet tego nie zmienią. Zbędny wydatek.

Tomku- ja z furtki korzystam chodząc na przystanek. Owszem, mogłabym korzystać z drugiej- ale jakoś się przyzwyczaiłam [dblpt]) nie przeszkadza mi w ogóle, że przychodzą do nas dzieci z innych osiedli, o ile zachowują się przyzwoicie. Zamknięcie furtki nic nie zmieni, bo zawsze mogą sobie przejść dookoła- i tak na pewno będzie, jeśli na naszym terenie, w naszych blokach będą jakieś lokale usługowe (a na pewno będą)- to furtka przy wejściu głównym na osiedle (jeśli powstanie) i tak będzie do sforsowania.

#9 2018-04-20 08:03:08

luckywolf
Administrator
Windows 8Firefox 59.0

Po moim mailu do PSM, napisali że wydłużają czas na sprzeciw do końca kwietnia - z tym że pewnie nikogo o tym (poza mną) nie poinformowali ...

Doświadczaj życia ...

#10 2018-04-20 09:18:30

oluslava
Użytkownik
Liczba postów: 143
Windows 7Firefox 59.0

bo wiszą kartki na drzwiach i tam jest napisane, ze do 30.04- wczoraj zauważyłam [dblpt]) dobrze, że o tym piszemy, bo bym pewnie olała... dzisiaj wyślę im wiadomość.

#11 2018-04-20 21:25:44

sakiewka
Użytkownik
Liczba postów: 22
Windows 7Chrome 65.0.3325.181

*Co do placu zabaw to  obok odido jest fajny plac zabaw (z huśtawką) i siłownia wykonane w ramach budżetu obywatelskiego dla naszego osiedla. Bardzo  ciekawe sprzęty tam mają. Ja nie widzę nic złego w tym, że dzieci chodzą na różne place, o ile przychodzą się normalnie bawić a nie "wysrywać" psy. Dzieci znają się ze szkoły, przedszkola-dlaczego nie miałyby się bawić razem? Ja też z dzieckiem chodzę obok, nikomu to krzywdy nie wyrządza.
* Co do progów zwalniających: jeśli cokolwiek służy podniesieniu bezpieczeństwa to jestem na tak. Niestety wielokrotnie spotkałam się z sytuacja w której to kierowca nie wie ile to jest 20 km/h.

#12 2018-05-08 12:18:24

Tomek
Użytkownik
MacintoshSafari 604.1

Niestety  bardzo wielu nie wie co oznacza znak D40...

Czy wiecie na czym zatrzymał sie temat progów??

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
holztreppen aus polen | wysokiej jakości Kredensy drewniane litego dębowego lakier wosk okucia | przeprowadzki warszawa tanio | Części Carraro