Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna
Witam.
Chyba trzeba powrócić niestety do tego tematu.
Osobiście jestem właścicielem miejsca garażowego i bardzo irytują mnie zaparkowane w miejscach do tego nie wyznaczonych samochody - czyt. wzdłuż drogi, ogrodzenia itp. Zgodnie z art. 49 ust. 2 pkt 4 PoRD samochody mogą być zaparkowane jedynie w miejscach do tego wyznaczonych. Kilka dni temu ktoś wezwał straż miejską i popieram taką inicjatywę w 100% i podpisuje się pod tym.
Nie po to wyłożyłem 20 tys. na garaż żeby teraz zastanawiać się czy wchodząc w zakręt nie zahaczę jakiegoś samochodu.
Piszecie, że nie każdego stać na garaż, ale patrząc na to jakie samochody stoją pod blokiem, zwłaszcza 6D, to raczej stać, a miejsca garażowe stoją puste... Fenomenem są osoby, które mają miejsca a mimo wszystko stają pod blokiem.
Chyba będzie trzeba wzywać straż miejską codziennie aby coś się zmieniło...
Też mam garaż ale nie widzę problemu w stojących samochodach. Jak jest problem z manewrowaniem to może do szkoły jazdy trzeba się udać. Konfidentom i podpierdal... mówimy stanowcze NIE!!!!!
Jak Ciebie stać nie znaczy że innych też musi. A garaży do kupienia nie ma. Te puste są sprzedane.
Potwierdzam miejsc garażowych do kupienia nie ma. Sam nie mam miejsca i jak widać już mieć nie będę. W związku z tym będę parkował przy ulicy drogi sąsiedzie. Skoro PSM nie zadbała o taki aspekt, to nie znaczy, że ja mam auto sprzedać lub parkować kilometr od domu.
Doświadczaj życia ...
ORMO istnieje w naszym bloku. Od poniedziałku zaczną sprawdzać worki z śmieciami, czy aby dobrze segregujemy. To wstyd, że sąsiad na sąsiada Straż Miejską wzywa. No ale cóż przyjdzie nam i z tym się zmierzyć...
Ps: pozdrawiam sąsiadke z 6d która zamyka na klucz wejście do garaży od strony windy. Proszę zwrócić uwage na napis nad drzwiami WYJSCIE EWAKUACYJNE. W razie pożaru w garażu może być ciężko z wyjściem.
Ostatnio edytowany przez jarek_w (2016-10-27 14:18:27)
@jarek_w popieram że sąsiadka nie powinna tego robić.
A co do parkowania na drodze to pozostaje przy swoim. To może ja zacznę parkować przy bloku tak jak Wy przy siatce? I zablokujemy w ten sposób cała drogę. Brawo za Wasze podejście. Czy PSM zadbało? Moim zdaniem tak. Jest garaż, są miejsca postojowe także wystarczy. A poza tym nikt nie każe parkować kilometr od domu. Jest np płac na którym można stawać.
Zastanawiam sie tez nad kwestia, że parkowanie na drodze Wam nie przeszkadza, a jak inni parkowali przy wyjeździe na Powstańców Warszawy to wszystkim było źle. To jest taka sama sytuacja tylko Wy swojej winy nie widzicie.
Tylko jak samochody stały na Powst. Warsz. to zasłaniały wyjazd. Gdyby każde miejsce bylo do każdego mieszkania to by je pewnie każdy miał. A wiele miejsc jest kupione przez mieszkańców innych bloków. Poprostu jesteś zarozumiały bo jak Ty masz to inni Ciebie nie obchodzą. Myślę że Ci którzy dostaną mandat chętnie poznają Ciebie osobiście. Zastanów się jak będziesz dzwonił do SM czy mieszkamy tu wszyscy razem i tworzymy "wspólnotę" i każdy jest człowiekiem dla każdego czy dzielimy się na tych zamożnych co mieli kase na garaż i tych co dwa lata temu tej kasy nie mieli.
Ciekawe jak kupisz drugie auto np. dla żony gdzie będziesz parkować.
Aż mi się wierzyć nie chce.... Zgadzam się z jarkiem_w. Myślę że każdy w miarę możliwości stara się parkować w miejscu do tego przeznaczonym, jednak jeśli nie ma takiej możliwości samochody są stawiane wzdłuż ogrodzenia i nie widzę w tym żadnej nieprawidłowości. Przejechać można swobodnie. Postawa ja mam, a inni niech się bujają może się kiedyś zemścić... rozumiem Tomku, że do Ciebie goście nie przyjeżdżają? Lub też faktycznie nie ma możliwości abyś kiedyś posiadał drugie auto? Smutne to jest, że nie jesteśmy dla siebie życzliwi. Owszem, czasem widzę, jak niektórzy bezmyślnie parkują daleko od krawężnika, lub z dużym odstępem od drugiego samochodu ale nie wystarczającym na to aby pośrodku zaparkował ktoś inny - na to należy zwracać uwagę, ale jeśli wszystkie miejsca wyznaczone do parkowania są zajęte, do garażu wjechać nie mogę, to nie wolno mi zaparkować pod blokiem, bo panu X to przeszkadza? P.s. "Samochody jakie stoją pod blokiem 6d" - pewnie chodzi o to jedno porsche które kluje w oczy - prawdopodobnie to w ogóle nie jest mieszkaniec...
Co do parkowania, nie mam zastrzeżeń że ktoś parkuje wzdłuż siatki czy chodnika, poza jednym wyjątkiem.
Mianowicie, jeżeli ktoś decyduje się na stawianie auta przy szlabanie, to prosiłbym żeby nie stawał zupełnie przy, ale co najmniej metr lub dwa od.
Bo bywa że wzdłuż "REDa" też stoją auta i powiedzmy że można by coś przytrzeć niechcący, chcąc się zmieścić.
Ostatnio edytowany przez wotek21 (2016-10-28 13:44:41)
Pzdr
Właśnie widzę z góry jak SM zakłada obejmę trzeciemu autu z rzędu (czarne Audi kombi) - niestety nie wiem czyje, więc nie mogłem ostrzec.
Czyżby znowu życzliwy sąsiad? Czy może sama SM zbiera mandaty bo miesiąc był za chudy?
Myślałem, że taka donosicielska mentalność to rzadkość - a tu proszę - na tym samym osiedlu można takich znaleźć.
Czy informował Pan SM o autach które tyle czasu zasłaniały wyjazd na Powstańców W-wy? To było chyba bardziej niebezpieczne niż ewentualne obtarcie sąsiada?
Dodatkowo proponuję zobaczyć jak to wygląda na osiedlu 6A,
Droga jest wystarczająco szeroka, żeby zmieściły się dwa auta. Sam parkuję pod ziemią ale doskonale rozumiem innych kierowców stojących wzdłuż drogi. Zamiast szkodzić, może warto wczuć się w sytuację innych?
Wiadomość dodana po 13 min 40 s:
SM pojechała po całości. W ten sposób ucierpieli nawet kierowcy, którzy w żaden sposób nie blokują przejazdu:
Brawo!
Witam.
Żeby było jasne ja jeszcze nie dzwoniłem.
Pewnie zadzwoniła osoba, która w tygodniu wezwała SM.
SM nie wręczyła mandatów bo rozumieją sytuację i współczują nam takich sąsiadów. Ja jestem ciekawy jak takim osobom będzie się żyło w mikrospołeczności osiedlowej, napuszczając na sąsiadów SM czy inne jednostki. Prędzej, czy później anonimowość "bohaterów" się skończy.
Tymczasem SM poleciła napisać pismo do spółdzielni, z prośbą o wyznaczenie miejsc parkingowych wzdłuż płotu. Być może jest to możliwe ustanawiając drogę jednokierunkową. Pytanie, czy zbierze się trochę podpisów pod tym ?
Doświadczaj życia ...
Ciekawe czy dzwoniący będą mieć odwagę ujawnić się? Coś czuję, że stchórzy.... A szkoda...
Ps. Ja podpisze
Ostatnio edytowany przez jarek_w (2016-10-29 14:47:11)
Przykre i przerażające co się dzieje
Pod blokiem 6e również stoją auta pod płotem i one bardziej utrudniają manewrowanie, np. przy wyjeżdżaniu czy wjeżdżaniu w miejsca parkingowe pod budynkiem, ale do głowy mi nie przyszło by wzywać straż miejską w tej sytuacji! W końcu sama często też jestem zmuszona tak parkować, bo wszystkie miejsca są zajęte (nie tylko przez mieszkańców, ale ich gości- co zrozumiałe).
Apeluję o trochę empatii i cierpliwości, a straż miejską wzywajmy, gdy już naprawdę stojący samochód blokuje przejazd lub stwarza zagrożenie.
Kolejna sprawa... nie wiem, czy ktoś jeszcze wybiegł trochę dalej w przyszłość, ale blokady miejsc parkingowych pod blokiem RedCo na pewno nam sytuacji nie poprawią... nie wiem, czy ich mieszkańcy będą musieli miejsca wykupić, ale możemy być pewni, że co najmniej ich goście będą parkowali pod blokiem 6e- bo my takich blokad nie posiadamy. Może z tym też należałoby coś zrobić?? Skoro drogę mamy wspólną, to blokowanie miejsc pod jednym budynkiem, a pod drugim nie, uważam za jakieś nieporozumienie.
Proszę o uwzględnienie w piśmie również mieszkańców bloku 6e, a może i 6c- jeśli będą chętni. Dodatkowe miejsca powinny być wydzielone też w części ulicy zaraz za szlabanem. Pomysł ulicy jednokierunkowej jak najbardziej popieram.
A tak w ogóle- czy SM ma prawo blokować samochody na terenie należącym do Spółdzielni? Pierwszy raz się z tym spotykam, na innych osiedlach nigdy tego nie chcieli robić, podobnie jak na parkingach należących do CH lub szpitali.
Przykre i przerażające co się dzieje
![]()
Pod blokiem 6e również stoją auta pod płotem i one bardziej utrudniają manewrowanie, np. przy wyjeżdżaniu czy wjeżdżaniu w miejsca parkingowe pod budynkiem, ale do głowy mi nie przyszło by wzywać straż miejską w tej sytuacji! W końcu sama często też jestem zmuszona tak parkować, bo wszystkie miejsca są zajęte (nie tylko przez mieszkańców, ale ich gości- co zrozumiałe).
Apeluję o trochę empatii i cierpliwości, a straż miejską wzywajmy, gdy już naprawdę stojący samochód blokuje przejazd lub stwarza zagrożenie.Kolejna sprawa... nie wiem, czy ktoś jeszcze wybiegł trochę dalej w przyszłość, ale blokady miejsc parkingowych pod blokiem RedCo na pewno nam sytuacji nie poprawią... nie wiem, czy ich mieszkańcy będą musieli miejsca wykupić, ale możemy być pewni, że co najmniej ich goście będą parkowali pod blokiem 6e- bo my takich blokad nie posiadamy. Może z tym też należałoby coś zrobić?? Skoro drogę mamy wspólną, to blokowanie miejsc pod jednym budynkiem, a pod drugim nie, uważam za jakieś nieporozumienie.
Proszę o uwzględnienie w piśmie również mieszkańców bloku 6e, a może i 6c- jeśli będą chętni. Dodatkowe miejsca powinny być wydzielone też w części ulicy zaraz za szlabanem. Pomysł ulicy jednokierunkowej jak najbardziej popieram.
A tak w ogóle- czy SM ma prawo blokować samochody na terenie należącym do Spółdzielni? Pierwszy raz się z tym spotykam, na innych osiedlach nigdy tego nie chcieli robić, podobnie jak na parkingach należących do CH lub szpitali.
Jestem z 6C - potwierdzam, to co robi REDco to jakas paranoja. Wyciska kasę skąd tylko się da... jakiś dramat. Skutkowało to będzie tylko i wyłącznie tym, że mieszkańcy tamtego bloku jak i jego goście będą stawać u nas. Wątpię, aby można było niestety coś z tym zrobić, ale jak będzie jakieś pismo to oczywiście się podpiszę. Tylko dla informacji - gdzieś słyszałem że takie miejsce kosztuje 6 tyś...
P.S. - KONFIDENTOM MÓWIMY NIE!
Co do miejsc przy "głównej" drodze.
Może warto porozmawiać z PSM aby postawili u nas takie blokady ale z dostępem dla wszystkich mieszkańców PSM - system jednego klucza jest także nie widzę problemu aby wprowadzić to na tych miejscach - unikniemy w ten sposób takich problemów.
Co do stworzenia ulicy jednokierunkowej lub wyznaczenia dodatkowych miejsc jestem przeciw.
Osobiście zmuszony zostałem do zakupu miejsca garażowego aby uniknąć takiej sytuacji. Nadal spłacam kredyt w PSM za to miejsce.
PSM nie ma obowiązku robienia tyle miejsc postojowych ilu jest mieszkańców czy nawet większej liczby - powołujecie się na kwestie, że ktoś może mieć dwa samochody.
Jak najbardziej pojawia się kwestia miejsc dla gości - to by należało jakoś rozwiązać.
Ale póki co "akcja" SM przyniosła efekty - można bez problemu przejeżdżać ulicami.
Co do miejsc przy "głównej" drodze.
Może warto porozmawiać z PSM aby postawili u nas takie blokady ale z dostępem dla wszystkich mieszkańców PSM - system jednego klucza jest także nie widzę problemu aby wprowadzić to na tych miejscach - unikniemy w ten sposób takich problemów.
Co do stworzenia ulicy jednokierunkowej lub wyznaczenia dodatkowych miejsc jestem przeciw.
Osobiście zmuszony zostałem do zakupu miejsca garażowego aby uniknąć takiej sytuacji. Nadal spłacam kredyt w PSM za to miejsce.
PSM nie ma obowiązku robienia tyle miejsc postojowych ilu jest mieszkańców czy nawet większej liczby - powołujecie się na kwestie, że ktoś może mieć dwa samochody.
Jak najbardziej pojawia się kwestia miejsc dla gości - to by należało jakoś rozwiązać.
Ale póki co "akcja" SM przyniosła efekty - można bez problemu przejeżdżać ulicami.
Drogi Tomku, zaprzeczasz sam sobie. Dla gości - tak, zróbmy miejsca, ale Broń Boże mieszkańcy niech nie mają takiej możliwości bo nie mieli tyle pieniędzy żeby zapłacić za miejsce w garażu? I teraz będziesz nam robił na złość?
Powiedz mi szczerze, mając miejsce w garażu w jaki sposób przeszkadzały Tobie samochody stojące przy płocie przy budynku 6D?
W jaki sposób będzie Ci przeszkadzała droga jednokierunkowa?
Nie bo nie? Z czystej złośliwości i polskiej przekory? Ja zapłaciłem a inni niech się męczą?
Jesteś chyba jedyny który popiera akcję z SM....
Mimo wszystko miłego dnia ....
Ostatnio edytowany przez MagdaW (2016-11-02 11:21:14)
Tomek a może Tobie powinno się odebrać prawo jazdy jak nie potrafisz jeździć. Kup sobie rower będzie Ci łatwiej manewrować.
Jak czytam twoje wpisy to aż się gotuje. Kto ciebie zmusił do kupna garażu? Jesteś taki "kreatywny" i ktoś na Tobie coś wymusił... Kto to był, może wymusi na Tobie zmianę zdania dot. parkowania.
Drogi Tomku, zaprzeczasz sam sobie. Dla gości - tak, zróbmy miejsca, ale Broń Boże mieszkańcy niech nie mają takiej możliwości bo nie mieli tyle pieniędzy żeby zapłacić za miejsce w garażu? I teraz będziesz nam robił na złość?
Powiedz mi szczerze, mając miejsce w garażu w jaki sposób przeszkadzały Tobie samochody stojące przy płocie przy budynku 6D?
W jaki sposób będzie Ci przeszkadzała droga jednokierunkowa?
Nie bo nie? Z czystej złośliwości i polskiej przekory? Ja zapłaciłem a inni niech się męczą?
Jesteś chyba jedyny który popiera akcję z SM....Mimo wszystko miłego dnia ....
Nie jestem jedyny, ponieważ ktoś po nich zadzwonił (i to chyba dwukrotnie).
I nie robię nic na złość - chcę tylko aby były przestrzegane przepisy.
Z tego co wiem podobna sytuacja była na osiedlu 6 planet i skończyło się to tak, że samochody parkują teraz w Tesco...
Ja też nie miałem tyle pieniędzy aby zakupić miejsce garażowe, dlatego teraz i przez najbliższe kilka lat będę jeszcze to spłacał, ale kupując mieszkanie liczyłem się z tym, że dla każdego miejsca nie będzie.
Tomek a może Tobie powinno się odebrać prawo jazdy jak nie potrafisz jeździć. Kup sobie rower będzie Ci łatwiej manewrować.
Jak czytam twoje wpisy to aż się gotuje. Kto ciebie zmusił do kupna garażu? Jesteś taki "kreatywny" i ktoś na Tobie coś wymusił... Kto to był, może wymusi na Tobie zmianę zdania dot. parkowania.
Dlatego drogi Jarku zostałem zmuszony do zakupu, aby nie mieć problemu z parkowaniem.
Miejsca postojowe na zewnątrz budynku są sponsorowane przez każdego z nas, przez każdego mieszkańca - chyba nikt z Was nie wierzy w to, że PSM czy inny developer robi to za darmo (dlatego RED CO sprzedaje te miejsca). I dlaczego w takiej sytuacji mam płacić za miejsce garażowe i za miejsce dla kogoś, kto parkuje na zewnątrz??
Trzeba było kupić sobie domek i byś był sam dla siebie. A dla zmotoryzowanych gości postawił byś parkomat. A co, w końcu za działkę Ty zapłaciłeś. Na szczęście jedna osoba nie zablokuje inicjatywy reszty dot. dodatkowych miejsc parkingowych. A nie chodzi tylko o mieszkańców 6d ale i innych bloków. A jak myślisz że będziesz anonimowy to się mylisz. Jak powstanie wniosek do PSM będzie wiadomo kto nie podpisze....
A może Ty masz więcej miejsc w garażu i masz problem z wynajęciem....
Ostatnio edytowany przez jarek_w (2016-11-02 12:29:47)
Dobra zobaczymy co życie przyniesie...
Póki co jest porządek na uliczkach...
I nie posiadam więcej miejsc w garażu
A jak kiedyś będę miał drugą połówkę to będę myślał o tym gdzie będzie miała parkować:) póki co ten problem mnie jeszcze nie dotyczy
Jestem za tym, aby tacy ludzie obowiązkowo zdawali co roku egzamin na prawo jazdy skoro nie potrafią wykonać jazdy po łuku własnym samochodem. To, że człowiek o nicku Tomek z forum zarzeka się, że nie on dzwonił jest nieistotne. Niesmak pozostał. On, czy kto inny ... w dzisiejszym świecie nikt nie jest anonimowy, a takich osób się po prostu nie lubi. Niech żyją w swoim świecie.
Gości pewnie też nie macie drodzy Państwo zmotoryzowanych. Mam taką nadzieję, a jak coś niech stają koło Lidla - tam jest trochę miejsc wolnych.
Zaleciłbym również szkolenia w kierunku asertywności, skoro instytucja pokroju PSM ZMUSZA Was do zakupów miejsc parkingowych, to coś się złego dzieje.
Doświadczaj życia ...
Tomku- a możesz wyjaśnić w czym przeszkadza Ci ustanowienie ulicy jednokierunkową?? czy te dodatkowe miejsca powstaną, czy nie, to będzie i tak wygodniejsza- zwłaszcza dla osób, które mają problemy z manewrowaniem
Drugie pytanie... jaki masz pomysł na zabezpieczenie miejsc parkingowych dla gości nie zwiększając ogólnej liczby miejsc parkingowych??
a co do Osiedla 6 planet... kiedyś tam mieszkałam i rzeczywiście tam również był problem z parkowaniem. Rozwiązano to w sposób, który my proponujemy- czyli zwiększono ilość miejsc parkingowych. Przejazd wygląda tam dokładnie tak, jak u nas przed interwencją SM- a nawet gorzej, bo samochody parkują wzdłuż chodnika na przeciwko wyjazdów z garaży (przed samym wyjazdem nie wolno parkować). Poza tym jest tam wiele więcej miejsc garażowych, niż u nas. Więc nie za bardzo wiem, o czym mówisz?? Chyba, że coś się zmieniło w ciągu ostatnich kilku miesięcy?
Osobiście przeszkadzają mi samochody pakujące na samym zakręcie, które tam utrudniają ruch.
Co do jednokierunkowej ulicy to faktycznie może to być jakieś rozwiązanie - chyba za bardzo się zirytowałem tonem Waszych wypowiedzi.
Jednokierunkowa ulica pozwoliłaby rozwiązać problem z kierowcami, którzy notorycznie najeżdżają na krawężniki, tereny wyłożone kamieniami itp.
Chyba wszyscy powinniśmy trochę ochłonąć bo każdy ma swoje racje.
no i pięknie znaleźliśmy jakąś nić porozumienia- o to chodzi
jeśli chodzi o samochody na zakrętach, to się z Tobą zgadzam, ale chyba za dużo takich nie ma ? generalnie są tylko dwa takie miejsca na osiedlu, gdzie teoretycznie mogą stawać samochody na zakrętach?
Temat trudny i problematyczny- ochłońmy wszyscy, w końcu mamy jeden cel i każdy chce ten problem rozwiązać, prawda?
Kłótnie, wzajemne obrażanie się czy wzywanie SM na pomoc- to są ostatnie deski ratunku, które do niczego nie prowadzą (zwiększają tylko poziom irytacji) a my jeszcze nie wyczerpaliśmy innych możliwości
Parkuję pod chmurką, zdarzało mi się wielokrotnie stawać pod klatką (np z chorym dzieckiem, czy ciężkimi zakupami, a i dla wygody przyznaję) i potem nie chciało mi się odstawiać samochodu na wyznaczone do tego miejsce. Nieraz jednak zachodziłam w głowę, że tyle aut stoi stłoczonych przy wejściu do budynku (6D) a miejsca do tego wyznaczone są puste (mam na myśli czas po udostępnieniu miejsc przy 6d i od strony powstańców, bo wcześniej rzeczywiście było krucho). Po akcji SM trochę się obawiałam, że jak wszyscy zaczną parkować na miejscach do tego przeznaczonych to rzeczywiście ich zabraknie. Ale uczciwie przyznaję, że nie ma problemu. Nie zdarzyło mi się jeszcze bym nie miała gdzie zaparkować, a z pracy wracałam o 20:00 więc już raczej po tym jak większość była w domu. Jedyna niedogodność to taka, że czasem trzeba się trochę przejść (kilka razy musiałam zaparkować pod którymś z pozostałych bloków na naszym osiedlu) - ale to dla zdrowia ;-)
Mieszkałam na osiedlu na którym panowała samowolka w parkowaniu i wcale to nie było fajne - codzienne problemy z wyjechaniem były normą. Tak więc dzięki Tomku za zaangażowanie w temat i to w taki sposób (bez wyzwisk, k.. ch... i innych będących domeną naszych rodaków), mnie to przekonało do zmiany mojego stanowiska w tej sprawie, ogólnie porządek jaki jest mi się podoba i dobrze by było byśmy nie doprowadzili do takiego bałaganu jaki panuje w tej sprawie na niektórych osiedlach.
Oczywiście jeśli RZECZYWIŚCIE się zdarzy, że wszystko jest pozajmowane to nie widzę problemu by postawić auto pod płotem. Ale nie oszukujmy się, w większości przypadków przyczyna była inna.
Bardziej bym się uczepiła tych kierowców, którzy nadal bezmyślnie zajmują po 2 miejsca na parkingu, a niestety zdarzają się dość często...
Ostatnio edytowany przez ata (2016-12-26 22:56:49)
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna