Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam !
bezmyślne parkowanie patrząc na tablice rejestracyjne, wynika z niższego poziomu szkół na prowincji, i z jednej z dobrych cech polskich / ważny ja, a reszta mnie nie interesuje /
Może zaboli ta opinia, ale takie egoistyczne postępowanie jest nagminne.
Pozdrawiam
Może trzeba konkretnie wskazać ? Może ta osoba nie zdaje sobie z tego sprawy ?
Doświadczaj życia ...
Przydałby się konkretny opis o jakie zachowania chodzi. Może po tym właściciel rozpozna.
Ale chodzi o parkowanie wzdłuż Powstańców czy na tej drodze na tyłach bloku?
Witam,jak widzę chodzi o parkowanie tyłem pod blokiem.Nie można było w normalny sposób zwrócić uwagę na ten problem ?? Wywiesić prośbę na tablicy ogłoszeń? Post użytkownika Kaja,świadczy tylko o poziomie wychowanie oraz kultury osobistej tego użytkowania .Sąsiedzi powinni być dla siebie życzliwi i pomocni,bo w końcu tworzymy społeczność.Użytkownika Kaja proszę o kontakt przez wiadomość prywatną.W celu spotkania na kawę :)Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez nokier (2015-10-12 16:47:21)
Witam. Może właściciele samochodów wreszcie zauważą znak Droga pożarowa i przestaną parkować za blokiem. Mam dosyć wyjeżdżania z garażu i zero widoczności, a garaż stoi pusty......
Nie wszystkich stać na kupno miejsca garażowego i jego utrzymanie- natomiast jak już ktoś je ma, to faktycznie bezsensem jest zajmowanie jeszcze miejsc pod blokiem... Wzdłuż tej ulicy nie ma znaku zakazu parkowania. Niestety nie unikniemy takiej sytuacji, ponieważ mieszkań jest wiele, a miejsc parkingowych bardzo mało. Dopiero się zacznie jak powstaną kolejne bloki to będzie walka! i parkowanie gdzie popadnie...
Co do widoczności wyjeżdżając z garażu- może warto poprosić w spółdzielni, by przynajmniej oznaczyli odpowiednio znakiem poziomym fragment ulicy przy chodniku...
Zakaz parkowania od jakiegoś czasu jest. Nie zmienia to faktu, że nie każdy ma miejsce w garażu. PSM nie pomyślało o miejscach parkingowych na zewnątrz i teraz będzie problem dla wszystkich. Jedynym bezsensem trzeba zdecydowanie uznać parkowanie na ulicy właścicieli garaży, a jest ich kilku ...
Doświadczaj życia ...
a to aż muszę zwrócić uwagę, bo jakoś tego nie dojrzałam
Dla mnie to jest absurd. Pierwszy raz słyszę, ze miejsca garażowe stoją puste, a cena jest niższa niż w innych blokach w Bydgoszczy. Droga pożarowa nie podlega dyskusji więc proszę lokatorów o szanowanie znaków.
Wiadomość dodana po 02 min 40 s:
Ilość miejsc parkingowych jest odpowiednia. 30 w garażu i reszta na zewnątrz, blok ma 36 mieszkań, w czym więc problem?
Wiadomość dodana po 04 min 59 s:
Nie znam nikogo z bloku 6e kto ma miejsce garażowe, a parkuje na zewnątrz.....
Mam dosyć wyjeżdżania z garażu i zero widoczności
No już nie przesadzajmy Przecież na tej uliczce z tyłu bloku ruch jest praktycznie zerowy nawet rano
Dla mnie bardziej uciążliwe są zaparkowane samochodu wzdłuż drogi prostopadłej do Powstańców. Podejrzewam że większość to samochody ludzi z budowy. Rano wyjazd jest dodatkowo utrudniony.
Droga pożarowa nie podlega dyskusji więc proszę lokatorów o szanowanie znaków.
W kodeksie drogowym nie mam takiego znaku jak droga pożarowa i nie wnosi to nic do parkowania tam wzdłuż bloku (po prawej stronie). Aczkolwiek, przy wjeździe na osiedle mamy znak D-40 strefa zamieszkania, co oznacza że parkować wolno TYLKO w miejscach do tego wyznaczonych.
Wiec wszelkie parkowanie wzdłuż uliczek zarówno z boku jak i pod płotem na przeciw klatki jest zabronione.
Ilość miejsc parkingowych jest odpowiednia. 30 w garażu i reszta na zewnątrz, blok ma 36 mieszkań, w czym więc problem?
Miejsc w garażu jest 26 + 10 pod klatką (z czego 3 nie zostały jeszcze oznaczone jako miejsca dla osób niepełnosprawnych), a przynajmniej w kliku mieszkaniach jest więcej niż jeden samochód.
Nawet wykupienie wszystkich miejsc w garażu nigdy nie rozwiąże problemu braku miejsc parkingowych jak na większości osiedli w mieście.
Z tego co pamiętam, to plany zagospodarowania osiedla mówiły o 1,5 miejsca parkingowego na jedno mieszkanie.
Nie wiem ile tych miejsc jest koniec końców, ale tego należało by oczekiwać.
Doświadczaj życia ...
Z tego co wiem miejsca parkingowe w naszych garażach mają wykupione osoby spoza naszego osiedla (dwóch bloków). Nie można wymagać od mieszkańców, żeby parkowali swoje samochody w lesie (a nie, to pewnie też zabronione)...
Czy ktoś widział absurdalnie usytuowane miejsca parkingowe przy klatce pierwszej blok 6C ?,pierwsze równolegle do bloku zaraz przy wejsciu/wyjściu z klatki !,dwa następne tuż obok prostopadle do bloku- te miejsca parkingowe wymusiły zmianę szerokości chodnika,poza tym jak samochód zaparkuje to kobieta z wózkiem lub dwoje osób naraz nie przejdzie,dodam że miejsca wg moich wyliczeń są za blisko od budynku czyli nie dość ,że parkowanie tam będzie uciążliwe dla lokatorów z tych i innych powodów to ich usytuowanie nie spełnia wymogów zgodnych z przepisami
Bardzo dziękujemy uczynnemu sąsiadowi/ sąsiadom za pilnowanie porządku na osiedlu i wzywanie straży miejskiej w celu karania niezdyscyplinowanych parkujących. A tak na serio cobym nie popłynęła za bardzo z ironizowaniem: Panie Zbyszku, przedstawił nam Pan piękne wyliczenie dotyczące wystarczającej ilości miejsc parkingowych na naszym osiedlu. W praktyce wygląda to tak: duża większość miejsc które Pan wyliczył to garaż podziemny, który trzeba dodatkowo wykupić: dla Pana to jeden z najtańszych garaży (dziwne spostrzeżenie bo jak szukałam mieszkania to na innych osiedlach proponowano mi dużo niższe ceny za miejsce postojowe w garażu podziemnym niż PSM), dla innych mieszkańców to wydatek przekraczający możliwości finansowe. Nie liczę miesięcznego czynszu za miejsce postojowe bo zakładam, że za tzw utrzymanie większej ilości miejsc parkingowych "pod chmurką" też spółdzielnia ściągała by dodatkowe opłaty. Na tym problem jednak się nie kończy. Część miejsc postojowych w naszym garażu podziemnym (blok 6d) jest wykupionych przez mieszkańców innych bloków, nie mówiąc już o tym, że przez osoby z innych osiedli. Niekiedy hurtowo (stąd ogłoszenia o wynajmie miejsca w garażu za słoną opłatę). W naszym garażu podobnie jak u Pana jest wiele miejsc pustych i nie wiem z czego to wynika bo jak kupowałam moje miejsce postojowe to było przedostatnie do wyboru. Niestety nie mam możliwości zaproszenia sąsiadów parkujących pod chmurką w "niedozwolonych" miejscach, ba nawet swojego drugiego samochodu nie mogę postawić na tych wielu wolnych miejscach w garażu podziemnym, więc jak możemy mówić, że są one dostępne dla mieszkańców naszego bloku??
Kontynuując: przy bloku 6D jest 5 miejsc parkingowych pomiędzy garażami, z których w większości i tak korzystają mieszkańcy bloku 6E (bo przed ich blokiem wszystkie miejsca są już pozajmowane) oraz 1 (słownie JEDNO ) miejsce od frontu. Czyli w praktyce mieszkańcy naszego bloku, którzy nie są szczęśliwymi właścicielami miejsca postojowego w garażu podziemnym mają do dyspozycji głównie to JEDNO MIEJSCE plus jak szczęście dopisze to do pięciu za blokiem.
Miałam nadzieję, że do czasu zakończenia chaosu związanego z budową sąsiedniego bloku i remontów oraz wyznaczenia wszystkich miejsc parkingowych dla osiedla poradzimy sobie z tym bałaganem, zwłaszcza biorąc pod uwagę ile miejsc zajmują robotnicy, budowlańcy, dostawczaki itd itp... Niestety wzywanie przez sąsiadów straży miejskiej zmusi nas do szybszej interwencji w spółdzielnie dot. tego tematu. Osoby chętne dorzucić coś od siebie w takiej korespondenci proszone o kontakt :-)
Pomimo nieprzyjemnej sytuacji serdecznie wszystkich mieszkańców pozdrawiam!
'No trochę zabawne z tą SM. Komuś za mało miejsca do przejazdu, czy nie ma co robić w dzień ? Sytuacja z miejscami parkingowymi jest śmieszna na tym osiedlu, a jeszcze mieszkańcy sobie pod górkę chcą robić ? Pamiętajmy, że owa "życzliwość" zawsze wraca do darczyńcy Prędzej, czy później. PSM nie powinien sprzedawać miejsc parkingowych osobą nie posiadającym mieszkania w bloku. Zasięgnę porady prawnika w tej sprawie i w ogóle co można zrobić. Pozdrowienia dla przyjaciół SM.
Doświadczaj życia ...
ata- słuszny post zgadzam się z Tobą w 100%!
ja także zgadzam się z powyższymi i podpiszę co trzeba Ata - pięknie napisane.
Pomysł z prawnikiem bardzo mi się podoba. Macie kogoś konkretnego "na oku"? Chętnie partycypuję w kosztach. Po pierwsze by sprawdził, czy tak mała ilość miejsc parkingowych jest zgodna z przepisami, a jeśli tak to jak możemy wpłynąć na spółdzielnię by "ułatwiła życie" mieszkańcom wyodrębniając z naszej przestrzeni więcej miejsc do parkowania, tak by nikt nie musiał nas straszyć SM.
a w ogóle to Straż Miejska może wlepiać kary na naszym osiedlu? a to nie jest teren należący do Spółdzielni? Chyba w takich wypadkach oni nie mają prawa nic zrobić...
Nam mandaty mogą wlepiać ale parkujacych na Pow. Warszawy tak że nie można wyjechać to nie można ruszyć. A temu co wydzwania do SM życzę takiej samej skuteczności w momencie gdy nasze osiedle będzie dewastowane przez wandali.
Żeby swój na swego nadawał.... Co za ludzie...
Też uważam, że nie powinno się sprzedawać miejsc parkingowych poza lokatorów. Osoby z zewnątrz mogą wchodzić bez problemu do bloku, nie po to człowiek kupował mieszkanie w ogrodzonym (oby) osiedlu. Co do ilości miejsc macie Państwo swoje rację , a nowe bloki, z ilością miejsc parkingowych brak słów. Może warto by się zjednoczyć, bo problemów jest bez liku, doprowadzających do pasji.... Telefony do spółdzielni to jakaś porażka. .. zero odzewu.
Myślę, że warto się jednoczyć, w każdej sprawie - wtedy mamy większą siłę przebicia. Tylko szkoda, ze tu na forum, stosunkowo mało ludzi się wypowiada. Może trzeba popytać swoich najbliższych sąsiadów czy dotarła do nich informacja o istnieniu naszych dyskusji ?
Naprawdę... Drodzy Sąsiedzi...
Zastanawiajcie się trochę jak parkujecie albo zwracajcie uwagę jak parkują Wasi goście...
Wczoraj pod blokiem 6e trzy szerokie miejsca zajmował jeden dostawczy samochód i jedna Honda Civic.
Wszyscy wiemy, że każde miejsce parkingowe jest na wagę złota- myślmy trochę o innych właścicielach aut!