Leśny Zakątek Bydgoszcz - forum dyskusyjne

Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2015-07-26 19:56:19

docent_furman
Użytkownik
Liczba postów: 9
Windows 7Chrome 44.0.2403.107

ALARM!!!

Witam,

Czy ktoś byłby tak miły i wytłumaczył mi sens/potrzebę/funkcję alarmu dźwiękowego w naszych budynkach? Ja takowej nie widzę, ale że wzrok mam raczej słaby to chętnie poczytam mądrzejszych. Mnie już krew zalewa (tak naprawdę to ch** mnie strzela i kur**ca bierze!!) jak się to dziadostwo załączy, najczęściej przypadkiem, albo dziecko za lekko domknie drzwi i AAAAAAAAALLLLLLLLAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRMMMMMMMM i zaraz panika i płacz, zresztą słusznie bo niby z jakiej racji we własnym domu mam być atakowany przez decybele? Kilka dni temu alarm załączał się nawet jak wchodziłem normalnie przez klatkę schodową wnosząc graty z samochodu...

Do czego właściwie ta sygnalizacja dźwiękowa ma służyć? Słysząc ten radosny dźwięk mam z widelcem wybiec z mieszkania w pogoni za ogłuchłym już pewnie hipotetycznym rzezimieszkiem??

Podsumowując - czy jest ktoś za tym aby zostawić ten pie******ęty wynalazek? Jeżeli tak to poproszę o mocne argumenty.

#2 2015-07-27 06:53:29

oluslava
Użytkownik
Liczba postów: 143
Windows XPFirefox 39.0

Odp: ALARM!!!

ja też nie bardzo rozumiem sens tego alarmu... bywało, że tak często się włączał, że raczej nikt już nie reaguje na ten dźwięk w sposób, jakiego należałoby oczekiwać [dblpt]) tzn raczej nikt nie biegnie z widelcem, tylko każdy się denerwuje: "znowu wyje".
może należy zgłosić awarię do spółdzielni, niech się alarm włącza- ale przy włamaniu, a nie zwykłym użytkowaniu [dblpt])

#3 2015-07-27 14:41:13

ata
Użytkownik
Liczba postów: 23
Windows XPFirefox 39.0

Zastanawiam się nad przydatnością tego systemu. Kogo on informuje i o czym? I w jaki sposób zapewnia bezpieczeństwo? Tak jak już jeden z mieszkańców zauważył - nikt na alarm nie reaguje (zresztą nawet się zastanawiałam jak zareagować? Czy zastając przy wyjących drzwiach obcego faceta tłumaczącego że jest robotnikiem i nie wiedział o alarmie mam go wylegitymować? Wziąć za rączkę i zaprowadzić do właściciela mieszkania w celu identyfikacji? Zrobić mu zdjęcie i przesłać policji?) , za to zupełnie przestaliśmy zamykać drzwi na klucz. W efekcie złodziej bez problemu może wejść i wyjść włączając jeden, dwa alarmy więcej w ciągu dnia.
Ewentualną przydatność alarmu trzeba by zestawić z jego minusami: czyli wysłuchiwanie go w mieszkaniu, co dla mieszkających na parterze jest średnią przyjemnością, nastawienie się na atak decybelami w sytuacji kiedy nie uda się domknąć drzwi za pierwszym razem (np gdy ma się torby pełne zakupów lub drzwi zamyka dziecko) - próba poprawienia kończy się włączeniem alarmu, no i najlepsze to próba uspokojenia rozhisteryzowanego dziecka które alarmem zostało zaatakowane.

#4 2015-07-28 09:42:28

oluslava
Użytkownik
Liczba postów: 143
Windows XPFirefox 39.0

co prawda to prawda... najbardziej z tym zamykaniem drzwi. Ja zamykam, ale co przyjdę- są otwarte [dblpt])

#5 2015-09-04 11:51:56

docent_furman
Użytkownik
Liczba postów: 9
Windows 7Chrome 45.0.2454.85

Aktualizacja do tematu:

Dowiedziałem się w psm że alarm jest po to aby odstraszać intruzów [dblpt]D
Była ekipa która dokonała przeglądu i ustawienia co poprawiło trochę sytuację.

Dodatkowo przed drzwiami od strony piwnic jest zielony przycisk ewakuacyjny który powinien się standardowo znajdować w pozycji "Drzwi zamknięte" - inaczej alarm będzie się sam załączał - takie dostałem informacje.

Epilog jest taki, parafrazując skaldów, DOMYKAJMY DRZWI !!

#6 2015-09-08 07:34:45

luckywolf
Administrator
Liczba postów: 128
WindowsChrome 44.0.2403.157

Amen

Doświadczaj życia ...

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
holztreppen aus polen | wysokiej jakości Kredensy drewniane litego dębowego lakier wosk okucia | przeprowadzki warszawa tanio | Części Carraro