Leśny Zakątek Bydgoszcz - forum dyskusyjne

Miejsce to zostało stworzone do komunikacji mieszkańców osiedla Leśny Zakątek w Bydgoszczy przy ulicy Powstańców Warszawy.
Forum to nie ma nic wspólnego z działalnością PSM i służy tylko wymianie informacji.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2015-04-30 13:27:15

luckywolf
Administrator
Liczba postów: 128
Windows XPChrome 42.0.2311.90

Osłona na balkon

Ponieważ jest to dla mnie temat związany z bezpieczeństwem, a w szczególności z prywatnością, wrzuciłem go w ten dział.
Nie wiem, czy wiecie, ale aby zamontować osłonę na balkon - na barierki - aby odgrodzić się trochę od świata (szczególnie na parterze), należy uzyskać zgodę spółdzielni (sic!). Wystosowałem maila z "prośbą" o taką zgodę na konkretne - eleganckie w moim mniemaniu osłony. W odpowiedzi otrzymałem pismo (z błędami) o treści:

"W odpowiedzi na Pana maila z dnia 29.04.2015 zarząd PSM w Bydgoszczy po zasięgnięciu opinii architekta - autora projektu, niniejszym wyraża zgodę na wypełnienie balustrad wyłącznie szkłem matowym mocowanym od wewnętrznej strony balustrady.  Kierujemy się w szczególności zachowaniem estetyki budynku i wyeliminowaniem rozwiązań, które skłonią pozostałych właścicieli do zastosowań rozwiązań  szpecących elewacje budynku i zakłócających zamierzony efekt architektoniczny.

Dalsza korespondencja trwa. Jak ktoś zainteresowany to piszcie.

Doświadczaj życia ...

#2 2015-05-01 10:29:09

fishka
Użytkownik
Liczba postów: 11
Windows VistaFirefox 35.0

Odp: Osłona na balkon

Mnie temat bezpośrednio nie dotyczy, bo mój balkon nie wymaga żadnej osłony, ale rozumiem tych, którzy mają takie, na których chcą się trochę zasłonić. Zgadzam się ze stanowiskiem, aby dbać o estetykę i spójny wygląd naszych bloków z zewnątrz, ale nie dajmy się zwariować. Nie wiem jaką osłonę planujesz, natomiast w bloku E widziałam osłonę słomkową i drewnianą i chyba tragedii żadnej w związku z tym nie ma. Ogólnie nasz blok mi się podoba, ale skoro architekt tak dba o szczegóły, to mógł pomyśleć o tym, że na parterze przydałyby się osłonięte balkony. A propos szczegółów, estetyki i bezpieczeństwa to ciekawe jak długo architekt myślał nad wykończeniem tych balkonów, które są już oryginalnie zabudowane. Uraczył/a nas jakimś koszmarnym blaszanym parapetem, który nie dość że jest brzydki, to jeszcze strasznie wykonany, o ostre krawędzie łatwo się skaleczyć, a jak się to paskudztwo nagrzeje to pewnie dotknąć nie będzie tego można. Z zewnątrz akurat tej złotej myśli architektonicznej nie widać, ale kto taki balkon ma, wie o czym piszę.

#3 2015-05-01 19:44:53

jarek_w
Użytkownik
Liczba postów: 38
AndroidChrome 42.0.2311.111

Ten architekt wymyślił przesłony między balkowani wykonane z szpetnej pleksi i jakoś mu to nie przeszkadzało.
Ogólnie rzecz biorąc w spółdzielni z wieloma rzeczami jest problem. Ale najważniejsze napisać podanie dołączyć trzy zdjęcia, komisja rozważy.

#4 2015-06-01 07:11:57

kaja
Użytkownik
Liczba postów: 19
Windows XPFirefox 38.0

I znowu !!!!! Kasa
Pani architekt, była pod presją, nie widoku architektonicznego tylko kasy, wydać jak najmniej.
Ale szkło uważam rozwiązuję sprawę.  Trochę drogie rozwiązanie, ale efektowne. Jedno jest pewne i tu popieram władze spółdzielni osłony od wewnątrz balkonu, jakoś to musi wyglądać.
Wartość mieszkania to również otoczenie i ogólny widok budynku.

#5 2015-11-22 13:41:26

radek_t
Użytkownik
Liczba postów: 11
Windows 7Firefox 42.0

kaja napisał/a:

I znowu !!!!! Kasa
Pani architekt, była pod presją, nie widoku architektonicznego tylko kasy, wydać jak najmniej.
Ale szkło uważam rozwiązuję sprawę.  Trochę drogie rozwiązanie, ale efektowne. Jedno jest pewne i tu popieram władze spółdzielni osłony od wewnątrz balkonu, jakoś to musi wyglądać.
Wartość mieszkania to również otoczenie i ogólny widok budynku.

Mieszkanie posiada właściciela a właściciel prawo do niego a prawo własności jest ponad innymi więc ja bym tu polemizował.

#6 2015-12-13 12:17:53

jarek_w
Użytkownik
AndroidChrome 46.0.2490.76

No i powstała pierwsza zabudowa balkonu w bloku 6e. Jeżeli posiadacz tej zabudowy czyta forum proszę o kontakt, mam kilka pytań dotyczących zabudowy.

#7 2015-12-16 17:18:55

mej20
Użytkownik
Liczba postów: 1
Windows 7Chrome 40.0.2214.93

A posiada ktoś zwierzęta, które chce uchronić przed wypadnięciem?
My posiadamy dwa koty syberyjskie które skaczą na wszystko co się da, nie czują wysokości i na balustradę też wskakują, na razie mieszkamy gdzieś indziej i mamy zamontowaną siatkę na całym balkonie od której nasze koty się odbijają i wpadają z powrotem na balkon.
Kupiliśmy mieszkanie w psm ale jestem strasznie zasmucona tym co tu czytam. Jeśli nie będę mogła zamontować siatki to stanie się tragedia, bo kotów nie jesteśmy w stanie tak upilnować żeby któryś nie prysnął na balkon;///

#8 2015-12-17 09:54:55

luckywolf
Administrator
WindowsChrome 47.0.2526.80

Moja rada - nie pytaj tylko montuj ...

Doświadczaj życia ...

#9 2015-12-18 13:13:41

jarek_w
Użytkownik
AndroidChrome 47.0.2526.83

Tylko jak zrobie zabudowe z szkła to trochę kosztuje i jak każą zdemontować to troche będzie boleć.

#10 2016-04-16 12:17:25

Rav
Użytkownik
Liczba postów: 87
Windows 7Chrome 49.0.2623.112

Trochę więcej odwagi [dblpt]) [dblpt])

Kieruj się jedynie zasadą by było to możliwie estetyczne [dblpt])
Spółdzielnia ma tyle problemów do rozwiązania, że zapewne nie będzie szukać kolejnych..
A na każde pismo można odpisywać w nieskończoność, z resztą jak oni to robią każdorazowo...

#11 2016-05-12 20:28:34

macnaged
Użytkownik
Liczba postów: 2
Windows 7Chrome 50.0.2661.94

Ja mam pytanie co do tego szkła matowego. Czy ktoś z Państwa pytał się o koszt takiej zabudowy? Bo raczej Spółdzielnia a raczej podwykonawca nie wykona jej gratis. Ja mam małe dziecko i drugie w drodze. I w trosce o nie chciałbym zasięgnąć tej informacji. Proszę o odpowiedź.

#12 2016-07-13 10:39:45

Tomek
Użytkownik
Liczba postów: 64
Windows 7Chrome 51.0.2704.103

Wszystko wszystkim... Rozumiem, że chcecie się odgrodzić ale "słomkowe parawany" są reliktem i wyglądają strasznie!!! Odstraszają... Można powiedzieć delikatnie - wieś tańczy i śpiewa... I niestety, podkreślam niestety, w tym przypadku popieram spółdzielnie...

#13 2016-07-13 11:35:29

MagdaW
Użytkownik
Liczba postów: 59
Windows 7Chrome 51.0.2704.103

Mnie się tam słomkowe bardziej podobają od tych materiałowych w różnistych kolorach....  [dblpt])

#14 2016-09-09 14:03:35

monka
Użytkownik
Liczba postów: 1
Windows 7Chrome 52.0.2743.116

Tak zdecydowanie te słomkowe są ładniejsze, ja mam balkon w bieli i te słomkowe mam na biało pomalowane i wyglądają ładnie.

#15 2016-09-09 20:15:49

Rav
Użytkownik
Windows 7Chrome 52.0.2743.116

Słomka z zewnątrz może faktycznie nic pięknego, ale od środka balkonu baja...
Tomek może pije do mnie [sred]) ale to przejściowy efekt, za rok coś nowego wymyślę...
Koszty ogrodzenia są spore, a zawsze są pilniejsze wydatki [sred])
Powodem tej "wsi" były częste wizyty po piłkę młodzieży, oraz to że mam sporych rozmiarów kotka, który z łatwością by przeskoczył przez barierki [sred])
Czasem tak niestety jest, że względy estetyczne, przegrywają z użytkowymi [sred])
Ale nie przesadzajmy, parapetów nic nie przebije - zawsze będą najbrzydsze ;P

#16 2016-10-04 20:04:51

oluslava
Użytkownik
Liczba postów: 143
Windows 8.1Firefox 49.0

Rav, czy wasz kotek to może kotka?? Bo mój kot (wykastrowany, więc o co kaman??) śpiewa mi co wieczór serenady, jak to bardzo chce wyjść na balkon. I jak go wypuszczę i spuszczę z oczu (ja niestety nie zainwestowałam w wysokie ogrodzenie [dblpt](, chyba będę musiała to w przyszłym roku zrobić...) to dwa razy już go znalazłam po Waszej stronie [sred]) w tym dzisiaj wlepionego miodowymi oczętami w Wasz balkon [dblpt]P mam nadzieję, że swoimi śpiewami nie zakłóca Wam spokojnych wieczorów [sred]) ?

#17 2016-10-14 16:27:22

Rav
Użytkownik
Windows 7Chrome 53.0.2785.143

[dblpt]) To mężczyzna [dblpt]) choć niestety wykastrowany...

A to Twój kocurek... no proszę... widzieliśmy go kilka razy, żona już rozważała adopcje hehehe
Co do dźwięków... Inne atrakcje za oknem zagłuszały go najwyraźniej [sred])

Podziwiam, że wraca, bo Rysiu jak raz wyszedł na wolność, to nawet przysmaki nie ułatwiały powrotu [sred])

#18 2016-10-17 06:43:32

oluslava
Użytkownik
Windows XPFirefox 49.0

Mój koci mężczyzna jest mi wierny [sred]) galopuje do mnie jak tylko go zawołam, ale widocznie ciągnie go do "funfla" [sred]) chociaż do domu czasem ciężko jest go ściągnąć, najlepiej działają na niego ludzie (nieważne: obcy, czy ja [sred]) ), bo jak tylko ktoś się w pobliżu pojawi, to on zaraz wskakuje z powrotem na balkon [dblpt]) a niech ma chłopak trochę wolności! Chociaż nie ukrywam, że za każdym razem mam trochę cykora jak go wypuszczam i staram się kontrolować gdzie jest [sred])

#19 2017-04-13 11:03:20

Tomek
Użytkownik
Liczba postów: 64
Windows 7Chrome 57.0.2987.133

Chyba trzeba niestety wrócić do tematu ponieważ to co pojawiło się na barierkach bloku 6C moim zdaniem przechodzi ludzkie pojęcie... Kilku sąsiadów postanowiło sobie przybliżyć naturę i zainstalowało sztuczny bluszcz czy coś w tym stylu... Moim zdaniem jest to już przesada... Nasze bloki są w jasnych stonowanych kolorach i ta zieleń ni jak ma się do reszty... Chyba się ze mną zgodzicie??

#20 2017-04-14 13:10:26

luckywolf
Administrator
WindowsChrome 57.0.2987.133

No wygląda to słabo. Prawda.

Doświadczaj życia ...

#21 2017-04-15 19:11:34

sakiewka
Użytkownik
Liczba postów: 22
AndroidChrome 37.0.0.0

Mi się podoba o wiele bardziej niz te plachty z materialu w pasy jak parawany z nad morza. Trudno wyegzekwować czy namowic kogos zeby sobie nie "stroil" balkonu skoro spółdzielnia na to zezwala. Mogli pomyslec i zrobic wszystkie balustrady z mlecznego szkla(czy tez czegos innego, mnie wiem z czego to jest) tak jak niektórzy mają. Byłoby estetyczne i jednakowo, no ale ta opcja pewnie była za doplata, więc teraz mamy taki "parawaning"

#22 2017-04-20 16:24:13

oluslava
Użytkownik
Windows 7Firefox 52.0

co zrobić... Spółdzielnia nie reaguje, więc nic chyba nie zdziałamy [dblpt])
a z drugiej strony oni zezwalają wyłącznie na mleczne szkło, więc musieliby zacząć ścigać praktycznie wszystkich lokatorów, którzy cokolwiek umieścili na swojej balustradzie... Gdyby mieli się trzymać swoich przepisów [dblpt])
A gusta są różne... myślę, że sąsiedzi nas jeszcze niejednym zaskoczą [dblpt]P

#23 2017-04-24 14:37:37

Rav
Użytkownik
WindowsFirefox 53.0

Cześć wszystkim [sred])

Moim skromnym zdaniem, pomimo iż przyznaję rację w aspekcie estetyki, kontynuacja tematów przystrojenia balkonów, negacja niektórych zastosowanych rozwiązań jest bezsensowna. Takim tokiem podążając, niebawem będziemy mieli zakaz wywieszania prania, czy też niektórzy będą musieli pochować rowery itp. Bez urazy, ale to nie muzeum, liczy się przede wszystkim użyteczność, a ilu ludzi tyle pomysłów. Na przykładzie moim... Prosiłem PSM o wypowiedź w kwestii daszku balkonowego, bez niego wszystkie niedopałki lądują na moim balkonie. Niestety projektant się nie wypowiedział, czekałem okrągły rok. Bardziej estetyczne szkło kosztuje ok. 5 tys. Chętnie bym dokonał zakupu, ale nie wiem, czy ktokolwiek przeznaczyłby taką kwotę. Pytanie czy nikt by jej nie zbił, jak prezentowały by się niedopałki na szkle itd. Więc mam wybór, mogę zbierać niedopałki z balkonu każdego dnia, bo części sąsiadów się nie spodoba daszek jaki zakupię, czy może czekać na pismo z PSM odnośnie estetyki, bo znajdzie się osoba która uprzejmie doniesie... A co do szkła mlecznego... Niestety projektant nie zabudował balkonów na parterze – szczeble miałem 3 razy naprawiane, ciekaw jestem kto zdecydowałby się na szybę w tym przypadku.
Podejrzewam, że sąsiad na górze w bloku 6C zamontował siatkę ze względu na gołębie, a ten na dole listki, bo miał dość ciekawskich zaglądających w okna...
Za chwilę, część osób nie będzie mogło parkować na terenie kompleksu, bo sąsiadom nie spodoba się rdza na progach – zachowajmy umiar.
No chyba, że dla kogoś ważniejsza jest estetyka, od relacji sąsiedzkich, to już każdego wybór.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
holztreppen aus polen | wysokiej jakości Kredensy drewniane litego dębowego lakier wosk okucia | przeprowadzki warszawa tanio | Części Carraro